Blogg artikkel
Alt er avhengig av hvordan maten blir oppbevart, og dette i alle ledd, hele veien fra produksjonen av råvarene, når det blir transportert, i butikkhyllene og etter at du har kjøpt dem. Det er vanskelig å kunne forbedre de første leddene selv, men stadiene fra du kjøper varene til du har spist dem er opp til deg.
Kjøle- og frysevarer tiner fort i varmen, du må derfor ikke la det ligge for lenge i en varm bil, du bør heller ikke la det stå over lengre tid på kjøkkenbenken når du kommer hjem. Utviklingen av bakterier skjer fortere enn du tror, derfor må du ikke la kjøtt og meieriprodukter stå fremme i lengre perioder, dette er også med på å redusere holdbarheten på produktene. Bakterier trives ikke i kulde, så oppbevar produktene kjølig.
Mat som ligger i åpne pakker blir fortere dårlig eller tørker ut, det er derfor lurt å bruke bokser eller lukkede poser.
Eple, banan, melon og papaya trives best i romtemperatur, mens pære, kiwi, nektarin, plommer og avokado gjerne skal modnes i romtemperatur før det settes i kjøleskapet. Bær oppbevares kjølig.
Meieriprodukter som er uåpnet og har vært oppbevart kjølig har ofte en lengre holdbarhet enn datostemplingen på pakken, dette gjelder spesielt syrlige produkter som yoghurt, kefir og rømme, men også melk og fløte.
Mel, sukker og salt har en lang holdbarhet om det oppbevares tørt.