Hvordan bli kvitt duer

Duer

Duer vi ofte ser i hagen vår eller i sentrum

Duer hører til familien Columbidae. På verdensbasis er det rundt 1100 duearter, hvis man teller med alle varianter og kryssinger. Dette er dueartene vi oftest møter i Norge:

  • Byduer lever i urbane områder og finnes over hele verden. De er i de fleste tilfeller etterkommere av rømte tamduer. Den er ca 30-35 cm høy og veier mellom 270-550 gram.
  • Ringdue er en vill dueart som er kraftigere og større enn de andre dueartene i Norge. Den hekker fortrinnsvis i skogsområder, men begynner å bli vanligere hekkefugl også i parker og hager i urbane omgivelser. De kan kjennetegnes ved deres rosa grå bryst, rød-oransje nebb og hvit halsflekk.

Duenes reproduksjon

Byduer hekker ofte på, i og rundt bygninger og andre strukturer, vanligvis i hulrom, under takskjegget eller på støttebjelker . Reirene er laget av gress og kvister, samt søppel som plast- eller tekstilbiter. Ringduer bygger ofte reiret sitt i tett løvverk eller i store grantrær.

Hekkesesongen deres er vanligvis mellom mars og juli, men byduer kan hekke hele året. Kullet består vanligvis av 2 egg.

Rugetiden varer i cirka 18 dager, og de klekkede fuglene har ferdig fjærdrakt etter cirka 30 dager.


Hva spiser duer?

Duene spiser frø, korn, frukt og grønne vekster. De spiser i gjennomsnitt ca 450gr mat per uke.

DIY-tips for å holde duer og andre fugler unna

Duer er tilpasningsdyktige stamfugler. En kombinasjon av avskrekkende metoder er ofte mer effektiv enn å stole på en enkelt tilnærming. Noen tips inkluderer:

  • Forsegle alle åpninger eller hull der duene kan ta seg inn
  • Sørge for at alle søppelkasser er tett forseglet
  • Unngå fuglemating
  • Å henge reflekterende gjenstander som aluminiumsfoliestrimler, CD-er eller refleksbånd i nærheten av områder som duer besøker

Velg land