Hvor trygg er grillmaten din?
Magen er sjelden mer utsatt for diaré enn når du griller uten system. Marinade og kylling bør du ha ekstra god kontroll på.
Hvor lenge lå egentlig den kyllingbiten i piknik-kurven før den ble lagt på grillen? Har kniven du skal kutte salat med vært innom kjøttet? Det går gjerne litt fort unna når man står ved grillen.
– Bakteriene florerer hvis man ikke passer på. Du er ikke på kjøkkenet hvor ting ligger på sin vante plass. Plassen du tilbereder maten på er også mye mindre. Mange tar da sjansen på å bruke samme kniv og skjærefjøl til forskjellige gjøremål, sier næringsmiddelteknolog Hanne Høgberg i Anticimex.
Som på kjøkkenet skal rått kjøtt, stekt kjøtt og salat håndteres adskilt når du griller også for å unngå det fagfolkene kaller kryssforurensing. En kniv som har kuttet rått kjøtt, skal ikke brukes til å skjære kjøtt som er tilberedt. Og slett ikke til å kutte salat. Det samme gjelder for skjærefjøler.
– Vi gjør gjerne ting litt annerledes utendørs enn på kjøkkenet, og matstellet skjer raskere. Men det er like viktig å holde seg med flere sett bestikk også når du lager maten på verandaen, i parken eller på stranda, sier Høgberg.
Penselen kan smitte ved kryssforurensning
Håndvask er like viktig når man griller som ved all annen tilberedning av mat.
– Vask alltid hender før oppstart og mellom håndtering av forskjellige matvarer. På piknik kan det være en god ide å ta med våtservietter. Et annet tips er å lage ferdige grillspydd hjemme. Det gir bedre kontroll på hygienen, sier Høgberg.
Næringsmiddelteknologen fra Anticimex oppfordrer grillklare nordmenn til særlig å følge med på hvordan de marinerer kjøttet. En god marinade er fristende å gjenbruke dagen etter når grillsesongen er på sitt mest aktive.
– Marinaden har vært i kontakt med rå kylling én dag. Hvis den så for eksempel også brukes til biff neste dag, der steketiden ofte er kortere, er risikoen for kryssforurensing stor. Da er det bedre heller å ta ut den mengden du skal bruke til grilling første dagen, og heller la resten stå i kjøleskapet til neste dag, sier hun.
Kylling kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier
Kyllingkjøtt på grillen er godt. Norske kyllinger er så godt som fri for salmonella, men kan inneholde andre sykdomsfremkallende bakterier. Et eksempel er bakterien Campylobacter, som kan gi tarminfeksjon og diaré hvis håndhygiene og varmebehandlingen ikke er god nok.
– Å grille kylling går helt fint, men krever litt mer av deg for å eliminere risikoen for dårlig mage. Utendørs er mulighetene færre til å rengjøre hendene etter å ha tatt i rå kylling, sier seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet.
Hun anbefaler å skjære opp kyllingen i mindre biter og legge dem i en ren boks hvis du skal på piknik. Da slipper du å ta på kyllingen før den legges på grillen.
Tålmodighet er en dyd hvis du velger kylling som grillkjøtt.
– Det er viktig å få kylling ordentlig gjennomstekt. Selv om kyllingen er godt stekt på overflaten er den ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt inni, sier Øymo.
Hvis kjøttsaften som pipler ut er rød, er ikke kjøttet gjennomstekt.
Oppbevar matvarene kjølig etter grilling
Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2500–3000 tilfeller av campylobacteriose, men de fleste mageproblemer er av mildere og kortvarig art og havner aldri i en legestatistikk.
– Vi vet av erfaring er at faren for kryssforurensing er noe mange tenker lite på eller ikke har særlig kunnskap om, sier Hanne Høgberg i Anticimex.
Har du mat til overs som du vil spare på, er anbefalingen å få kjølevarer inn på kjøkkenet og inn i kjøleskapet.
– Noe av det fine med utendørsmat i sommerkvelden er den naturlige overgangen til å bli sittende å prate og slappe av etter at maten er spist. Men kjøtt, pølser, potetsalat og andre kjølevarer b ør ikke stå ute i mer enn en time i sola, gjerne mindre. Derfor er det viktig å rydde inn med en gang maten er spist. Og det er fort gjort dersom alle deltar, sier Hanne Høgberg i Anticimex.