Slik blir du kvitt skjeggkre i skjegget
Skjeggkre preger mediebildet for tiden og det dukker stadig opp ny kunnskap om disse uvelkomne inntrengerne. I 2013 begynte skadedyrfirmaer i Norge å få de første henvendelser fra kunder om skjeggkre. Biolog og skadesjef i Anticimex, Stein Norstein, forteller at skjeggkre antagelig har vært i Norge i mer enn 15 år, men på grunn av langsom formering og vekst har det gått mange år før de har blitt oppdaget. I tillegg er skjeggkreet et nattdyr som ikke er i aktivitet på dagtid, så det kan gå lang tid før man oppdager at de har flyttet inn. Det er mange som har skjeggkre i hjemmet sitt uten å vite det, ifølge Norstein.
Skjeggkre forekommer ofte i nyere hus, der de typisk oppdages etter 3-5 år, men også eldre hus kan ha skjeggkre, særlig der det har vært gjort store oppussinger. Man vet ikke med sikkerhet hvor skjeggkreene kommer fra, men det ser ut som de kan komme inn tidlig i byggeprosessen, kanskje med byggevarer eller emballasje til byggevarer eller at folk har med seg skjeggkre i flyttelasset uten å vite om det selv, forteller Norstein. Men skjeggkre er relativt harmløse i vanlige boliger. De kan spise på verdifulle gjenstander som gamle bøker, men gjør ellers ikke skade.
Ryktet om at skjeggkre spiser skjegg kan imidlertid Norstein avkrefte. «Det som kan skje er at skjeggkreene legger egg i skjegget når vi sover. Dette er ikke farlig, fordi de små skjeggkrenymfene har ikke gripeklo for å feste seg til skjegget, og vil derfor ramle ut i løpet av dagen når vi er i bevegelse». Norstein påpeker at det ikke er vanlig at det legges egg i skjegget, men at skjegg er et naturlig sted for skjeggkreene å legge egg: «I skjegget er det temperatur og fuktighet som gir bra forhold for skjeggkre. Det skal ikke så mye til av matrester og lignende før skjeggkreene har det de trenger. Men det er bare når vi ligger stille, altså sover, at de kan legge egg i skjegget. Vi kan lett unngå dette ved å ha lyset på om natten, skjeggkre er nattaktive dyr som ikke kommer fram når det er lyst».
Anticimex lanserer nå egne skjeggkre-produkter for å imøtekomme behovet for vern mot skjeggkreegg i skjegget. Anticimex holder på å produsere et skjeggkrenett, som fungerer på samme måte som myggnett. Dette spennes opp rundt sengen før man legger seg, da kan man sove trygt selv om det er mørkt i rommet. I tillegg lanseres nå en skjeggkrekam som fungerer etter samme prinsipper som en lusekam. «Eggene er svært små og vanskelige å få øye på, men dersom man bruker en meget tett-tannet kam kan man gre skjegget og få ut eggene. Anticimex har nå utviklet en slik kam spesielt beregnet på skjeggkreegg». Norstein opplyser at produktene snart kan bestilles via selskapets nettsider eller på Facebook. Prisene for disse produktene er ennå ikke fastsatt, men han anslår at prisen vil ligge på rundt 600,- kr for et skjeggkrenett og 50,- kr for en skjeggkrekam.
Spørsmålet er da om det er enklere å kvitte seg med hårpryden i ansiktet. Norstein forteller at han selv har selv tatt grep for å unngå plager knyttet til skjeggkreegg i skjegget: «For å slippe stadig skjeggkrenymfer i tastaturet måtte jeg bruke lusekammen hver morgen. Da ble det enklere å være glattbarbert».